Viktig informasjon til nye brukere av Windows 7 ved UiB

Fra IThjelp

Description: windows-7-logo


Første pålogging

Første gang du bruker PC-en, må du logge deg inn med brukernavnet: "uib\ditt brukernavn" (f.eks.: "uib\abcde"). Dette for å angi at du skal logge inn på domenet "UiB". I ettertid vil maskinen huske hvilket domene du sist logget inn på. Dersom det under passord- og brukernavnfeltet allerede står “Log on to UiB” holder det å taste bare brukernavn og passord.


Det nye brukergrensesnittet

I Windows 7 er mye likt som i Windows XP, men en del ting er endret og forbedret. Her gjennomgås det mest grunnleggende.

Når du starter Windows 7 første gang, vil skrivebordet ditt typisk se slik ut:

Fil:Clip image004.png

Her vil du legge merke til at Start-menyen og oppgavelinjen har større ikoner, samt at teksten er slått av. Hensikten med dette er å gjøre det mer ryddig og oversiktlig.

Start-menyen og oppgavelinjen

Når du åpner Start-menyen, vil den typisk se slik ut:

Fil:Clip image006.png


Fil:Clip image008.png

En annen merkbar forandring er at det såkalte Quick Launch-området er fjernet – i stedet kan du “feste” (eller “pinne”) programmer direkte på oppgavelinjen.

Fil:Clip image009.png

I dette eksempelet vil jeg “pinne” programmet Mozilla Thunderbird til oppgavelinjen. Jeg åpner Start-menyen, høyreklikker på programmet og velger Pin to Taskbar. Da får jeg et nytt ikon ved siden av dem som alt ligger der.

Fil:Clip image010.png

Fil:Clip image011.pngFil:Clip image013.png

Fil:Clip image015.png

Du kan nå starte programmet enkelt ved å klikke på knappen. Her vil det også bli liggende når det er åpent. Vil du fjerne ett eller flere ikoner fra oppgavelinjen, høyreklikk på ikonet og velg

Fil:Clip image017.png

Du kan også omrokere ikonene ved å dra dem dit du vil ha dem.

Fil:Clip image019.png

Velger du Pin to Start Menu fra samme liste som du velger Pin to Taskbar, vil programmet legges øverst i Start-menyen, over hurtiglisten.

Fil:Clip image021.pngFil:Clip image022.png

Show desktop-knappen er i Windows 7 lokalisert ytterst til høyre på oppgavelinjen. Klikk på den for å minimere alle åpne vinduer – klikk igjen for å få dem tilbake.

Programmene som er åpne er organisert litt annerledes på oppgavelinjen i Windows 7. Har du flere vinduer åpne i samme program (for eksempel i Internet Explorer), blir de liggende under samme ikonet i oppgavelinjen, i stedet for side ved side. For å åpne et av de åpne vinduene, hold muspekeren over ikonet. Du vil da få dem vist slik:

Line Callout 2: Holder du muspekeren over et av vinduene, vil det vises på skjermen. Klikk på et vindu for å aktivere det.

Fil:Clip image025.png

Hurtiglister

Hurtiglister er en måte å få opp hvilke filer og websteder du nylig har brukt. Du kan også få hurtig tilgang til en rekke programfunksjoner. Derfor trengs ikke Recent documents (nylig brukte dokumenter) som du kanskje har brukt i tidligere Windows-versjoner. I oppgavemenyen får du tilgang til hurtiglistene ved å høyreklikke på et ikon.

Line Callout 2: Trykker du på tegnestiften, “pinner” du valgte objekt til hurtigmenyen

Fil:Clip image028.png

Fil:Clip image029.png

Fil:Clip image031.png

Line Callout 2: Her vises mappene du sist har brukt.

Fil:Clip image034.png

I Start-menyen får du tilgang til hurtigmenyen ved bare å holde muspekeren over et program. I dette eksempelet viser Firefox meg steder jeg ofte har besøkt den siste tiden, samt enkelte programfunksjoner.

"Snap"-funksjonen

Windows 7 har en rekke praktiske verktøy for å organisere vinduer på skrivebordet. Et av disse er den såkalte Snap­-funksjonen. Ved å dra tittellinjen på et vindu forbi en av kantene på skjermen, vil vinduet automatisk fylle halve skjermen.

Fil:Clip image036.png Fil:Clip image037.png Fil:Clip image038.png Fil:Clip image040.png

Drar du to ulike dokumenter til hver sin side på denne måten, vil de se slik ut:

Fil:Clip image042.png

Drar du et dokument rett opp i stedet for til en av kantene, vil det fylle hele skjermen:

Fil:Clip image045.png

Ønsker du å bruke tastaturet til å utføre diss operasjonene, kan du trykke Windows – pil venstre, Windows – pil høyre og Windows – pil opp (Windows refererer her til Windows-knappen på tastaturet, knappen med “flagget”).

Mange er kjent med å bruke Alt + Tab til å bli gjennom de åpne vinduene. I Windows 7 kan du også bruke Windows + Tab, og få følgende bilde:

Fil:Clip image047.png

Hold inne Windows-knappen mens du fortsetter å trykke Tab for å bla gjennom vinduene på denne måten. Trykk Enter for å åpne.

MERK : Noen vindusfunksjoner er såkalte Aero-funksjoner, og krever en nyere PC for å kunne fungere. En del eldre PC-er som får Windows 7 installert vil dermed ikke kunne benytte Aero-funksjonene (installasjonsprogrammet avgjør dette når maskinen din blir oppgradert). Imidlertid vil det meste som er diskutert her være tilgjengelig både med og uten Aero. Les mer om Aero på: http://no.wikipedia.org/wiki/Windows_Aero

Flere nyttige hurtigtaster finner du på: https://it.uib.no/Hurtigtaster_i_Windows


Du kan skrive inn søket enten fra


Start-menyen


eller fra


Windows Explorer

Søking i Windows 7

Søking i Windows 7 fungerer noe annerledes enn i Windows XP. Den kanskje viktigste endringen er hvor du skriver inn søket:

Fil:Clip image050.png

Fil:Clip image051.pngFil:Clip image053.pngI Start-menyen vil søkeresultatet vises her

I Windows Explorer vil søkeresultatet vises her

Fil:Clip image054.png

Fil:Clip image056.png

Fil:Clip image057.png
Fil:Clip image058.png

Fil:Clip image059.png Her velger du hvor søket skal gjøres Søket kan filtreres ved å klikke på den blå teksten

Fil:Clip image060.png Du kan også rangere søket

Fil:Clip image062.png

Fil:Clip image063.png

I Start-menyen kan du enkelt søke etter programmer og innstillinger i stedet for å lete dem frem. Trykk Enter på tastaturet for å åpne.

Søkeresultater listes opp fortløpende etter hvert som du skriver  

Du bør merke deg følgende om søking i Windows 7:

  • Søkingen er primært rettet mot såkalte Libraries. Dette er ikke helt det samme som mapper/folders du lager på hjemmeområdet ditt og på harddisken. Libraries kan bestå av filer som befinner seg forskjellige steder, men som før Windows 7-installasjonen, peker mappen Documents under Libraries til hjemmeområdet ditt (O:).
  • Windows 7 har funksjoner som gjør at du kan legge til andre områder (for eksempel lokale filer på PC-en) til Libraries, men dette anbefales ikke for klientmaskiner, da en lett mister oversikt over hvilke filer som er lagret på hjemmeområdet og hvilke som er lagret lokalt.
  • 64-bit-utgaven av Windows 7 kan foreløpig bare søke på filnavn, ikke etter innhold i filer som ligger på hjemmeområdet eller fellesområdene.
  • Filsøking i Start-menyen gjøres kun mot hjemmeområdet. Om du vil søke etter filer som ligger lokalt på PC-en eller på andre nettverksområder (fellesområder etc.), må du søke i Windows Explorer – velg området du vil søke i fra kolonnen til venstre, som vist på illustrasjonen over.

Konfigurere skjermoppsettet

Hvis du bruker to eller flere skjermer, kan det være du må konfigurere skjermoppsettet ditt for å få det slik du ønsker det. I Windows 7 gjøres det på følgende måte:

Fil:Clip image065.png

Høyreklikk på Skrivebordet og velg Screen resolution:

Fil:Clip image066.pngFil:Clip image068.png

Du skal nå få tilkoblede skjermer listet opp som (1), (2), (3) osv. Om du ønsker å utvide arbeidsområdet over flere skjermer velg Extend these displays som vist over. Om du ønsker samme bilde på to eller flere skjermer (f.eks. skjerm og prosjektør), velg Duplicate these displays som vist nedenfor.

Fil:Clip image070.png

Main display er hovedskjermområdet hvor Startmenyen ligger. Trykk på skjermen du ønsker å bruke som hovedskjermområde og huk av Make this my main display.

Fil:Clip image072.png

Du kan klikke på de avbildede skjermene og dra dem rundt i forhold til den/de andre slik at det samsvarer med hvordan skjermene er fysisk plassert foran deg. I eksempelet over har jeg en mindre 16:9 laptopskjerm til venstre for meg og en ekstern 4:3 LCD-skjerm til høyre. Skjermene er også plassert liggende i forhold til hverandre; bunnen på begge skjermer matcher med hvordan de ser ut foran deg. Om du hadde hatt din bærbare PC plassert på en hylle til høyre for den eksterne skjermen, slik at toppen på begge skjermer matchet, kunne du satt det opp slik:

Fil:Clip image074.jpg

Bruker du en skjerm stående, klikk på ønsket skjerm og velg Portrait under Orientation.

Fil:Clip image076.png

MERK: Noen skjermkortleverandører har egne panel for skjerminnstillinger. Disse får en som regel tilgang til ved å høyreklikke på skrivebordet, og de kan hete ting som “NVIDIA Control Panel”, “Grafikkegenskaper…” e.l. I noen få tilfeller vil de overstyre Windows 7 sitt skjermoppsett (eventuelt deler av det). En må da benytte disse.

Hjemmeområde

Hjemmeområdet er ditt personlige lagringsområde. Det er dette du finner under "My Documents" og som O:-stasjonen på PC-en.

I forbindelse med oppgraderingen vil alle Windows 7-brukere som tidligere hadde hjemmeområde på en Unix-server, få et nytt på en Windows-server. Dette gjøres hovedsakelig fordi vi har hatt problemer med kombinasjonen Windows 7 og Unix-hjemmeområde, samt at synkronisering av bærbar PC fungerer bedre mot Windows-servere.

Du vil imidlertid også beholde det gamle hjemmeområdet, og kan benytte det som arkiv. Ingen data slettes eller endres.

Det nye hjemmeområdet kobles mot Documents og har stasjonsbokstaven (O:). Det gamle området finner man under Computer og det har som regel stasjonsbokstaven (W:).

Hvis du allerede før oppgraderingen hadde hjemmeområdet ditt på en Windows-server, blir det ingen endringer.

Fil:Clip image078.png

Filene flyttes ikke automatisk fra det gamle området til det nye, dette er noe du selv må gjøre. Før du setter i gang bør du notere deg følgende:

  • Windows-hjemmeområdet har en maksimal kapasitet på 20 GB og kan ikke utvides. Har du mer enn 20 GB med data på det gamle hjemmeområdet, kan du fordele data mellom det gamle og det nye området. Flytt over data du arbeider med til det nye området, og bruk det gamle som arkiv. Hvor mye data du har lagret på Unix-området sjekker du ved å markere alle filene du har liggende, høyreklikk og velg Properties.
  • Bærbare maskiner synkroniserer automatisk mot Windows-området, ikke mot Unix-området.
  • Unix-området forblir standardområde for Linux-maskiner. Dette bør du være oppmerksom på om du benytter både Windows 7 og Linux.
  • Innholdet på skrivebordet, snarveier og favoritter etc. befinner seg i mappen Settings på det gamle området, og medfører at bl.a. skrivebordsikoner og bokmerker ikke kommer opp når ditt nye hjemmeområde er opprettet. Dette løses enkelt ved å kopiere Settings-mappen fra det gamle området til det nye. (Merk at Settings-mappen er skjult på det nye hjemmeområdet ditt).

Dersom du ikke finner ditt gamle hjemmeområde under Computer kan du få hjelp til det ved å kontakte BRITA, eller du kan gjøre det selv på følgende måte:

I Windows Explorer velg Tools – Map network drive…

Fil:Clip image080.png

Fil:Clip image082.png

Velg en bokstav (i dette tilfellet W:) under Drive og skriv inn adressen til det gamle hjemmeområdet ditt (f.eks. \\nturt.uib.no\dittbrukernavn). Denne adressen fikk du tilsendt på mail fra IT-avdelingen når ditt nye hjemmeområde ble opprettet. Reconnect at logon skal være huket av. Klikk Finish. Området skal nå vises under Network Locations.

Skrivere

Etter oppgraderingen vil det automatisk bli lagt inn skriverkøer for PullPrint. Nytt for Windows 7 er at en bruker skriverkøer fra \\utskrift.uib.no i stedet for \\print.uib.no – her legges alle skrivere som er kompatible med Windows 7.

Fil:Clip image084.png

Åpne Windows Explorer og skriv inn adressen \\utskrift.uib.no i adressefeltet som vist over. Skriverkøene vil da vises slik:

Fil:Clip image086.png

Legg til en skriver ved å dobbeltklikke på den. Du kan legge til så mange skrivere du måtte ønske.

Fil:Clip image088.png

Oversikt over dine skrivere får du ved å velge Start – Devices and Printers

Fil:Clip image090.png

Sett standardskriver ved å høyreklikke på den skriveren du bruker mest, og velg Set as default printer. '

Noen eldre nettverksskrivere og personlige skrivere er ikke kompatible med Windows 7 (se mer om kompatibilitet under Programvare og kompatibilitet). Eier (fakultet/institutt/enhet) er ansvarlig for å erstatte disse skriverne i henhold til IT-avdelingens innkjøpsveiledning (https://it.uib.no/Innkjøp_av_skrivere). Merk at IT-avdelingen kun drifter nettverkstilkoblede skrivere. Ikke gå til innkjøp av nye personlige skrivere uten å konferere med IT-avdelingen først.

Om PullPrint og SafeCom-skrivere

SafeCom-PullPrint har vært i bruk ved UiB en stund, uavhengig av Windows 7-oppgraderingen. Mange brukere vil likevel få sin første befatning med SafeCom PullPrint etter at de har fått Windows 7 på sin PC. Her følger en liten begrepsavklaring:

"PullPrint" brukes ofte som en samlebetegnelse på skrivere med kortlesere, utskriftskøer og alt som har med betalingsløsningen å gjøre på UiB. Alt dette er egentlig en del av et system ved navn SafeCom. I tillegg til utskrift, dekker SafeCom også funksjoner for skanning til e-post, kopi og telefaks.

Som navnet antyder, betyr "PullPrint" å dra utskriften til seg. Det er akkurat det man gjør når man drar ansattkortet sitt på SafeCom-skriverens kortleser. Du kan hente utskriften fra en hvilken som helst SafeCom-skriver, hvor som helst på UiB, så sant den støtter formatet du har skrevet ut i (du kan kun hente fargeutskrifter i SafeCom-fargeskrivere osv.). Utskriften ligger og venter i opp til tre dager på SafeCom-serveren, og blir sendt ut på forespørsel (man logger på enten med ansattkort eller brukernavn/passord) til den aktuelle skriveren du står ved.

SafeCom-systemet gir store fordeler som konfidensiell utskrift, fleksible utskriftstjenester, og sikre og effektive skanne-tjenester, Det medfører også store miljøfordeler. I Tiltaksplan for det ytre miljø 2010-2011 har styret ved UiB satt som mål at UiB innen 2020 skal redusere miljøbelastningen med 20 % sammenlignet med situasjonen i 2009. Et av tiltakene som inngår i planen er at "nye skrivere som kjøpes inn og kobles i nett skal som hovedregel være av typen PullPrint".

Mer informasjon om PullPrint kan du finne på https://it.uib.no/Pullprint

Følgende skriverkøer blir installert på alle klientdriftede PC-er:

  • \\pullprint.uib.no\PullPrint (for A4 sort/hvitt)
  • \\pullprint.uib.no\PullPrintA3 (for A3 sort/hvitt)
  • \\pullprint.uib.no\PullPrintColor (for fargeutskrifter)
  • \\pullprint.uib.no\PullPrintPDF (for sort/hvitt utskrift av PDF-dokumenter)
  • \\pullprint.uib.no\PullPrintPDFColor (for fargeutskrift av PDF-dokumenter)
  • \\pullprint.uib.no\PullPrintRicoh (for alle typer utskrifter som skal hentes på Ricoh-maskiner; alle de andre køene er tilpasset HP-maskiner)

Når du sender en utskrift til en av disse køene kan du gå til hvilken som helst skriver med kortleser, dra ansattkortet og få utskriften din.

På alle såkalte Multi Function Printers (MFP) – skrivere med glassplate for kopi/skanning – vil du dra kortet, trykke på PullPrint på displayet, og få en liste over egne utskriftsjobber som ligger i kø. Så velger du enten en jobb og Print, eller Print all for å skrive ut alle. Utskrifter som ikke er skrevet ut innen tre dager blir automatisk slettet.

På websiden http://payprint.uib.no kan både studenter og ansatte se dokumenter i kø, annullere utskrifter m.m.

Merk at det noen steder vil bli plassert ut "vanlige" skrivere uten glassplate (ikke MFP-er). Disse har så lite display at de ikke gir mulighet for å velge utskrifter. I stedet skriver de ut alt du har i kø når du drar kortet. Slike skrivere blir merket med informasjon om hvordan du kan stoppe midt i en jobb om du får ut noe du ikke ville ha likevel. På MFP-ene har man en rød stoppknapp som kan brukes til å avbryte en jobb som er startet.

Dersom du skal hente utskriften på en maskin av merket Ricoh, bør du være påpasselig med å sende utskriften til køen PullPrintRicoh, ellers kan man få dårlig resultat. Det gjelder særlig på dokumenter med noe avansert innhold eller funksjoner (etterbehandling o.l.).

Programvare og kompatibilitet

Windows 7 og Windows XP har mange likheter, men også en del forskjeller. Dette gjør at maskinvaredrivere (drivere er programmer som fungerer som tolk mellom et operativsystem og en datamaskins maskinvare, f.eks. skrivere, skjermkort, mus o.l.) og noe programvare må oppgraderes til kompatible versjoner. Noe vil ikke fungere i det hele tatt. I tillegg benytter UiB bare 64-bit-utgaven av Windows 7, noe som kan skape problemer for eldre drivere og programmer som er ment for 32-bit-systemer.

Lurer du på hva 64-bit betyr og hvorfor IT-avdelingen benytter 64-bit-utgaven av Windows 7, se: https://it.uib.no/64-bits

Veldig mange programmer fungerer som før under Windows 7. Programmer som ikke kan brukes med Windows 7, blir i de fleste tilfeller oppdatert av IT-avdelingen til nyere versjoner. For programmer som krever lisens per bruker, må en anskaffe ny lisens før seneste versjon kan installeres. Dette er det fakultetets/instituttets/enhetens innkjøpsansvarlige som anskaffer. Dersom du benytter programvare du selv har installert (via install-kontoen), er du selv ansvarlig for å undersøke kompatibiliteten før oppgraderingen. En foreløpig liste over inkompatibel programvare IT-avdelingen har pakket finnes på https://bs.uib.no/adprogs/win7-incompatible.php. Merk at denne oversikten ikke er fullstendig.

Dersom du er avhengig av maskin- og/eller programvare som ikke kan brukes med 64-bit Windows 7, eller mangler midler til å kjøpe inn nytt utstyr og nye lisenser, anbefaler vi å vente med oppgradering til du har funnet erstatninger eller skaffet de nødvendige midlene. Alternativt kan du fortsette å kjøre Windows XP på en egen maskin og installere Windows 7 på en annen. Finner du ut i etterkant av oppgraderingen at du er avhengig av Windows 7-inkompatibel program- eller maskinvare, kan maskinen tilbakestilles til Windows XP.

Windows XP vil fortsatt bli støttet av IT-avdelingen i overskuelig framtid. Microsoft har annonsert at støtte for Windows XP vil bli gitt til april 2014 (denne datoen kan å bli endret).

Bærbar datamaskin og Windows 7

Bærbare maskiner med Windows 7 er, som med Windows XP, satt opp på en litt annerledes måte enn de stasjonære. Her gjennomgås synkronisering mot hjemmeområde, VPN og andre viktige funksjoner i Windows 7.

Synkronisering mot hjemmeområdet

Synkronisering mot hjemmeområdet er en svært praktisk og nyttig funksjon. Noen grunner er:

  • Synkroniseringen sørger for at en kopi av hjemmeområdet ditt holdes oppdatert på den bærbare PC-en og at endringer du gjør på PC-en overføres til hjemmeområdet på server.
  • Du trenger ikke være tilkoblet nett for å kunne jobbe med filene dine.
  • All synkronisert data blir lagret trygt på universitetets servere. Du mister dermed ikke data dersom den bærbare maskinen går i stykker, blir gjenglemt eller stjålet.

Det er kun filene som ligger på hjemmeområdet (O:) som blir synkronisert. Dette området finner du ved å gå inn på Computer fra Start-menyen. Fra Start-menyen finner du også Documents som er en snarvei til de samme filene som du finner på (O:).

Fil:Clip image092.png Fil:Clip image094.png

En bærbar maskin bør alltid synkroniseres før du tar den ut fra UiB-nettverket. På den måten vil ditt hjemmeområde kopieres inn på maskinen. Dette gjør du ved å høyreklikke på synkroniseringssymbolet Fil:Clip image096.png nede til høyre og velge Sync all (pilene går rundt mens synkronisering foregår).

Fil:Clip image098.png

Første gang vil synkronisering kunne ta lang tid dersom du har mye data på ditt hjemmeområde. Høyreklikk og velg “View Sync Results” for å se om synkroniseringen er ferdig. Hvis maskinen er fullstendig synkronisert betyr det at innholdet på hjemmeområdet ditt ((O:) eller Documents) ligger både lokalt på den bærbare maskinen og som en kopi på serveren. Den versjonen som ligger på serveren blir jevnlig sikkerhetskopiert slik at du ikke mister data dersom maskinen går i stykker eller blir stjålet. Det er først når maskinen er fullstendig synkronisert at siste endringer også ligger lagret på server. (En stasjonær UiB-PC jobber alltid direkte mot server.)

Fil:Clip image100.png

Fil:Clip image101.png

Når dette er gjort kan du logge deg på maskinen uten å være tilkoblet UiB-nettet med kabel. I tillegg har du tilgang til en kopi av hjemmeområdet selv når du ikke har internettilgang. I de tilfeller du ikke får synkronisert filene, for eksempel når du er utenfor UiB- nettet, må du selv sørge for å ta sikkerhetskopi av filene dine, eller å synkronisere via VPN (se under).

VPN-klient

VPN-klient er installert på maskinen. VPN-tilkoblingen kan brukes for å gi deg en IP-adresse på UiB sitt nett når du befinner deg utenfor UiB sitt nettverk. På den måten får du tilgang til UiBs tjenester når du bruker PC-en hjemme eller på reise. VPN-klienten finner du ved å klikke på nettverksikonet nede til høyre på Oppgavelinja. Dette symbolet er formet som et søylediagram ved trådløs kobling og en skjerm med en nettverkskabel dersom du er tilkoblet med kabel.

Du klikker videre på “UiB-VPN-Ansatt” og deretter “Connect”.

Fil:Clip image103.png

Du logger deg på med følgende:

brukernavn: brukernavn@ansatt.uib.no (eks: abcde@ansatt.uib.no) passord: det samme som du bruker for å logge deg på UiB-maskiner ellers.

Når VPN-forbindelsen er aktiv, vil du kunne synkronisere filene dine selv om du ikke er tilkoblet UiB-nettet.

Mer informasjon om VPN kan du finne på: http://it.uib.no/vpn

Får du feil under oppkobling, finner du en oversikt over betydningen av de ulike feilkodene her: http://it.uib.no/Feilkoder_ved_VPN-oppkobling

Jobbe online eller offline?

Når du arbeider hjemme og er tilkoblet VPN i tillegg til internett, vil du som oftest jobbe direkte mot server (online). Dette kan til tider være uhensiktsmessig dersom du jobber med større dokumenter. Hver gang du lagrer dokumentet må hele dokumentet oppdateres til server og dette kan ta lang tid dersom forbindelsen din ikke er veldig rask. Dersom du fra den bærbare maskin går inn på “Documents” eller “O:” vil du se om du er online eller offline nederst i dette vinduet.

Fil:Clip image105.png

Dersom du er hjemme og jobber online men ønsker å jobbe offline kan du gjøre dette ved å klikke på “Work offline” når du er inne på hjemmeområdet ditt. Knappen blir da endret til “Work online”.

Fil:Clip image107.png

Husk følgende:

  • Når du er på jobb med PC-en koblet til kabelbundet nett, bør du alltid jobbe online.
  • Dersom du jobber hjemme uten VPN-tilkobling vil du automatisk jobbe offline i forhold til hjemmeområdet. (Du bruker da den synkroniserte kopien som ligger på den bærbare PC-en.)
  • Du kan ikke synkronisere utenfor UiB-nettet uten å være tilkoblet med VPN.

"Install"-konto

Som standard er det ikke install-konto med administrative rettigheter (f.eks. for å installere programvare) på UiBs maskiner. Dersom du trenger dette må du kontakte BRITA slik at denne rettigheten kan legges til maskinen. Dette kan bare legges til når maskinen er fysisk tilkoblet UiB-nettet (på jobb).

C-disk og D-disk

På en bærbar PC har du tilgang til D-disken, og kan benytte dette området til midlertidig lagring lokalt på maskinen. Dette må du selv ta nødvendig sikkerhetskopi av. C-disken er forbeholdt system- og programfiler og skal ikke brukes til lagring av data.

Fil:Clip image109.png

  • MERK: Filer som lagres lokalt er tilgjengelig for alle brukere av maskinen.

Første oppstart av Outlook (Gjelder Outlook-brukere)

Når du er innlogget for første gang etter Windows 7-oppgraderingen bør du starte “Microsoft Outlook 2010”. Når Outlook starter opp første gang vil den opprette lokal kopi av all e-post slik at du i ettertid kan lese allerede mottatte e-poster uten å være på nett. Dette kan ta litt tid. Dersom du får problemer med Outlook kan du velge “Start – All Programs – Support – Reparere Outlook”.

Du kan også bruke Outlook Web Access (OWA) via https://kalender.uib.no/'

Ta maskinen med på jobb med jevne mellomrom!

Maskinen må startes opp med nettverkskabel tilkoblet UiB-nettet minst en gang hver 6 måned, men helst en del oftere (gjerne en gang i måneden). Når maskinen starter opp på denne måten, vil programvare m.m. bli oppdatert, og alle data blir synkronisert mot server.

Dersom det går lengre tid enn 6 måneder, blir maskinkontoen deaktivert og du vil ikke lenger klare å logge deg på når du kobler PC-en til med nettverkskabel på jobb. I disse tilfellene må maskinen reinstalleres før maskinkontoen kan aktiveres igjen, fordi maskinen kan utgjøre en sikkerhetsrisiko dersom den ikke har vært oppdatert på så lenge.

Mer om klientdriftet bærbar maskin finner du på: https://it.uib.no/Baerbarklient

Microsoft Office 2010

Alle Windows 7-maskiner installeres med Microsoft Office 2010-pakken, som inkluderer følgende programmer:

  • Microsoft Access
  • Microsoft Excel
  • Microsoft InfoPath Designer
  • Microsoft InfoPath Filler
  • Microsoft OneNote
  • Microsoft Outlook
  • Microsoft PowerPoint
  • Microsoft Publisher
  • Microsoft SharePoint Workspace
  • Microsoft Word

Merk at når en PC installeres med Windows 7 første gang, tar det litt tid etter oppstart før Office-2010-installasjonen kommer i gang. Hvis du er rask med å ta i bruk maskinen, kan du oppleve at Office 2010 ikke er ferdig installert.

Å gi en detaljert gjennomgang av alle nye funksjoner og endringer i Office 2010 blir for omfattende for dette dokumentet, derfor gis det kun en rask innføring i det nye brukergrensesnittet som er felles for programmene.

Språkinnstillinger

Fil:Clip image112.png

Windows 7 installeres som standard på engelsk. Office 2010 er stilt inn til å ha samme språk som Windows. Dersom du vil endre standardspråket på datamaskinen til norsk, gjør du følgende: Åpne Startmenyen og skriv ‘language’ i søkefeltet. Velg ‘Change display language’, og velg aktuelt visningssrpåk. Bekreft valget med knappen ‘OK’. Du må logge av og på for å aktive endringen. Velg ’Log off now’ for å logge av nå, eller ‘Cancel’ for å aktivere endringen på et seinere tidspunkt.

Dersom du bare ønsker å endre språket i Office 2010, kan du åpne Startmenyen, skrive ‘language’ i søkefeltet, og velge programmet Microsoft Office 2010 Language Preferences. Du får da opp dialogboksen for språkinnstillinger. Se illustrasjonen under. I nedre halvdel her kan du endre innstillinger for skjermspråk og Hjelp. Hvis engelsk er gjeldende språk i Office, ser vinduet ut som på øverste bilde nedenfor, der engelsk er nr 1 på listen. Vil du skifte fra engelsk til norsk; klikk på Norsk (standard), deretter på Set as default/Bruk som standard i begge de to boksene Visningsspråk og Språk for Hjelp. Du kan også endre rekkefølge på språkene ved hjelp av piltastene til høyre. Klikk OK. Du vil da få opp en melding som sier at du må foreta omstart evt åpne Office-programmer før språkendringen har effekt.

Fil:Clip image115.png

Båndet

Den mest åpenbare endringen fra Office 2003 til 2010 er at de såkalte rullegardinmenyene og verktøylinjene er erstattet av noe Microsoft kaller bånd (eller ribbon i den engelske utgaven av programvaren). Disse båndene består av faner/tabs, der relaterte kommandoer er gruppert sammen. Dette er ment å gi rask tilgang til og bedre oversikt over tilgjengelige kommandoer, og går igjen i alle programmene i Office-pakken.

I Word 2010 finnes det i utgangspunktet åtte slike faner eller kategorier, som hver er tilknyttet et bånd med grupperte funksjoner: Fil, Hjem, Sett inn/Insert, Sideoppsett/Page Layout, Referanser, Masseutsendelser/Mailings, Se gjennom/Review og Visning/View.

I Excel, Outlook og de andre programmene i Office 2010 kan disse kategoriene variere noe, men hovedprinsippene er de samme. Eksemplene nedenfor er hentet fra Word.

Under fanen Hjem (vist under) finner du et bånd med grupper for de mest brukte formateringsvalgene: Skrift, Avsnitt, Stiler og enkel Redigering, samt tilgang til Utklippstavle:

Fil:Clip image117.png

  • De fleste av disse funksjonene fungerer på samme måte som i tidligere versjoner av Word. Dersom man er vant til å bruke stiler, vil man imidlertid kanskje trenge litt tid på å sette seg inn i hvordan de fungerer i 2010-versjonen. Det finnes nå en rekke ferdig definerte stilsett man kan benytte, eller endre og tilpasse til egne behov. Det finnes også forhåndsdefinerte sett av tekstfarger og skrifter under Endre stiler.
  • Fil:Clip image119.pngI Word 2003 er linjeavstanden 1.0 og det er ingen tom linje mellom avsnittene. I Word 2010 er linjeavstanden 1.15 med en blank linje mellom avsnitt. Dersom du foretrekker Word 2003-stilen i dine dokumenter, går du til gruppen Stiler under Hjem-fanen, velger Endre stiler/Change styles -> Stilsett/Style sets -> Word 2003. Du kan ellers veksle mellom de to nevnte stilene ved å klikke på de to første stilsettene som er synlige i Stiler-gruppen, som vist til høyre.

I tillegg til de nevnte åtte kategoriene som Word ”åpner” med, finnes det såkalte kontekstuelle faner som først dukker opp hvis du jobber med en spesiell oppgave. Hvis du f.eks. setter inn en tabell via Sett inn/Insert-kategorien, vil en “samlefane” kalt Tabellverktøy/Table tools til høyre på båndet vises så lenge tabellen er “aktiv” (dvs at markøren står i en tabellcelle). Under Tabellverktøy finner du to slike kontekstuelle faner: Utforming/Design og Oppsett/Layout. Under Utforming -> Tabellstiler ligger det en rekke forslag til fargerike, ferdigformaterte tabeller. Et klikk på et av disse forslagene, og den aktive tabellen skifter stil automatisk.

Fil:Clip image121.png

Dersom du skulle ønske det, kan du tilpasse et bånd ved å lage en egen gruppe og plassere funksjoner eller knapper etter eget valg der, eller opprette en helt ny fane med en eller flere egen-tilpassede grupper i. Dette gjøres ved å høyreklikke på en gruppe og klikke på valget Tilpass båndet..., som igjen åpner en dialogboks med ulike tilpasningsmuligheter.

Tastatur-snarveier

Fil:Clip image123.png

Tastatursnarveiene du kjenner fra Office 2003 er fortsatt tilgjengelige i 2010-versjonene, så dersom du har gamle “snarvei-sekvenser” i fingrene, er det bare å fortsette å bruke disse. Eksempler er Ctrl + C for å kopiere, Ctrl + V for å lime inn eller Ctrl + S for å lagre.I tillegg har Microsoft introdusert snarveier for båndene, for å redusere behovet for bruk av mus. For å aktivere disse, klikker du og holder Alt-tasten på tastaturet. Da spretter det opp små bokser med bokstaver på båndet som viser hva du skal trykke for å aktivere de ulike delene.

Du fortsetter å bruke tastaturet for å åpne ønskede faner, grupper og funksjoner. Trykker du bokstaven O, åpner du fanen Se gjennom, som vist under.

Fil:Clip image125.png

Deretter trykker du aktuell bokstav, bokstavkombinasjon eller tall for å navigere deg fram til den funksjonen du ønsker, for eksempel S for å åpne stavekontroll.

Et mer utfyllende eksempel fra Word: For å velge understreking av tekst kan du gjøre følgende.

  1. Trykk og slipp [ALT]
  2. Trykk H på tastaturet
  3. Trykk 3 på tastaturet
  4. Velg hvilken stil du vil ha på understrekingen med piltastene og trykk tasten [Enter] på tastaturet.

Hvis du vil navigere baklengs i en slik sekvens med hurtigtaster, kan du trykke på tasten [ESC].

"Backstage"-visning

Samlet under fanen Fil (helt til venstre på båndet) finnes de viktigste kommandoene for hva man kan gjøre med et dokument, for eksempel lagre, skrive ut, dele eller publisere dokumentet, samt Ny for å opprette et nytt dokument. Denne visningen kalles også Backstage View, - du forlater dokumentvisningen for å få tilgang til disse funksjonene. For å gå tilbake til det aktive dokumentet klikker du på Hjem-fanen.

Hvis du har et dokument åpent når du klikker på Fil er det valget Informasjon (se nedenfor) som er aktivt. Her får du oversikt over Egenskaper i tilknytning til det dokumentet som er åpent, samt versjonskontroll, tillatelser mm. Som i tidligere versjoner av Word finnes det en rekke maler som kan brukes som utgangspunkt for egne dokumenter. Disse får man også tilgang til via Backstage-området, ved å velge Fil -> Ny.

Fil:Clip image126.pngFil:Clip image127.pngFil:Clip image129.png

Fra Filmenyen, også kalt Backstage-visning

Skrive ut

Under Fil -> Skriv ut finner du alle skriverinnstillingene. Du kan også åpne dette valget ved hjelp av tastatursnarveien Ctrl + P. Helt til høyre i vinduet som da åpner seg, vil du få opp et bilde av den aktive dokumentsiden, og under dette bildet kan du bla til aktuell side, dersom du skal skrive ut en eller flere bestemte sider av et dokument. Denne visningen erstatter Print Preview-funksjonen i Word 2003. Det er også mulig å zoome ut og inn i dokumentet i denne visningen.

Til venstre er alle de ulike skriverinnstillingene samlet. Dersom alle innstillinger er korrekte, er det bare å klikke på den store Skriv ut-knappen med et skriverikon på. Du kan eventuelt velge en annen skriver, endre papirretning osv. Klikk på Hjem-fanen for å komme tilbake til dokumentet.

Fil:Clip image131.png

Hjelp

Fil:Clip image133.png

I Backstage-visningen, som altså er det samme som Fil-fanen, finner du også Alternativer/Options, med en rekke tilpasningsmuligheter. Her vil du finne de samme funksjonene som tidligere lå under menyen Tools i Word 2003. Du finner også valget Hjelp via denne visningen, med tilgang til ulike hjelpefunksjoner og ressurser det kan være nyttig å sette seg inn i.

Andre nyttige funksjoner

Fil:Clip image135.pngFil:Clip image137.png

Øverst i høyre hjørne: Snarvei til Hjelp-funksjonen (skifter farge når musepekeren holdes over), som også er tilgjengelig via Fil-menyen/Backstage-visningen.

Fil:Clip image139.png

Til venstre for Hjelp-funksjonen: Knapp for å minimere båndet, slik at bare kategorinavnene vises.

Hvis du ser en liten pil i nedre høyre hjørne av en gruppe, betyr det at det finnes en dialogboks i tilknytning til gruppen. Klikk på pil-ikonet for å åpne dialogboksen, som vil gi tilgang til flere funksjoner relatert til den aktuelle gruppen.

Fil:Clip image141.png

Generelt gjelder det for alle faner/kategorier at man ved å holde musepekeren over en kommando/knapp, får fram en liten “infoboks” med en kort beskrivelse av den aktuelle funksjonen. I eksempelet til høyre informeres det om hvilke valg som befinner seg under knappen Marger.

Hvis du så klikker på knappen Marger, får du opp de aktuelle underalternativene for funksjonen. Det finnes en del forhåndsdefinerte alternativer, samt muligheten til å sette opp egendefinerte marger helt nederst.


Verktøylinjen for hurtigtilgang

Fil:Clip image143.png

Øverst i venstre hjørne av Word 2010-vinduet ligger noen få knapper for seg selv. Det er verktøylinjen for hurtigtilgang (quick access toolbar). I utgangspunktet er dette snarveier til å lagre, angre inntasting og gjenta inntasting.

Ved å klikke på den lille pilen som peker nedover, får du fram en liste med forslag til andre funksjoner det kan være greit å ha en snarvei til. Slik kan du tilpasse denne verktøylinjen etter eget behov ved å legge til eller fjerne knapper.

Fil:Clip image145.png

Hvis det er en knapp på båndet du bruker mye kan du legge den til på verktøylinjen for hurtigtilgang på følgende måte:

  1. Finn frem knappen
  2. Åpne objektmenyen for knappen (klikk med høyre musetast på den)
  3. Velg Legg til på verktøylinjen for hurtigtilgang, og knappen spretter opp på verktøylinjen.

Interaktiv veiledning og meny til bånd-referanser

Fil:Clip image147.png

For å lette overgangen fra gammel til ny versjon av Officeprogrammene for sine brukere har Microsoft utarbeidet både en interaktiv veiledning og nedlastbare guider eller “arbeidsbøker” (Excel workbooks), såkalte “Menu to ribbon references”, som gir en oversikt over hvor funksjoner og kommandoer brukt i Office 2003 er lokalisert i Office 2010. Dersom det er noe du ikke finner i den nye versjonen, kan disse være til hjelp. Du finner dem via Hjelpfunksjonen i Backstage-visningen, der du må klikke på Komme i gang. I din standard nettleser (Internet Explorer, Firefox e.l.) får du da opp siden Komme i gang med Word 2010 (eller med Excel, hvis det var programmet du jobbet i) som ser ut som illustrasjonen til venstre.

Fil:Clip image149.png

Klikk på Interaktiv meny til båndveiledninger, til høyre for Savner du menyene?, og du får opp siden som er avbildet nedenfor.

Under overskriften Hva vil du gjøre, kan du velge mellom å bruke en interaktiv veiledning eller å laste ned en såkalt referansearbeidsbok med oversikt over kommandoer og knapper.

De interaktive veiledningene finner du linker til ved hvert programikon.

Den interaktive veiledningen veksler mellom å vise et 2003-grensesnitt, der du kan klikke på den funksjonen du leter etter, og et 2010-grensesnitt der du får demonstrert hvordan du skal gå fram for å finne tilsvarende funksjon.

Fil:Clip image151.png

Hvis du heller velger å laste ned en referanse-arbeidsboken, vil du møte et grensesnitt som ser slik ut for Fil-menyen fra Word 2003:

Fil:Clip image153.png

Nederst i arbeidsboken finner du en fane eller et ark for hver rullegardinmeny fra 2003-versjonen, og kan klikke deg fram til gamle kommandoer med en forklaring på hvor de er lokalisert i Office 2010.

Kort om Outlook

Programmet Outlook inneholder både e-post-program, kalender, kontakter og oppgaver. Utseendemessig har det mye til felles med de andre programmene i Office 2010-pakken, det grafiske grensesnittet er bygd opp på samme måte. Du kan veksle mellom de ulike visningene (e-post, kalender osv) ved å klikke på de respektive valgene nederst til venstre.

Fil:Clip image155.png

Fil:Clip image156.png
Fil:Clip image157.png

Hvis du ikke finner igjen tidligere innkommet/lagret e-post første gang du åpner programmet, kan det være lurt å sjekke om mappene bare er skjult før du søker hjelp fra BRITA.

Fil:Clip image160.png

Du åpner og lukker mappene ved å klikke på den lille pilen til venstre for kontoen/ e-postadressene din.

Øvrig informasjon

Mer informasjon om Windows 7 finner du på: Windows 7

Mer informasjon om Office 2010 finner du på Office 2010

Praktisk informasjon og nyttige tips finner du på: Windows 7: Tips og veiledninger

UiBs kursleverandører arrangerer jevnlig ulike kurs i Office 2010, både for nybegynnere og avanserte kurs i enkelte av programmene og funksjonene. Se http://itkurs.uib.no/ for nærmere informasjon. Det kan også være verdt å ta en kikk på kurstilbudet fra Universitetsbiblioteket på http://www.uib.no/ub/kurs-og-veiledning/kurstilbud.


Har du spørsmål eller trenger hjelp, kontakt BRITA, Brukerstøtte ved IT-avdelingen:


Telefon (555) 8 47 00


'Eller registrer spørsmål eller feilmelding i Issue-tracker: https://bs.uib.no/'