Crayon: Forskjell mellom sideversjoner

Fra IThjelp
(Lisensregler Adobe CC)
mIngen redigeringsforklaring
Linje 95: Linje 95:


Etterhvert som en programvareversjon begynner å bli utdatert vil produsenten slutte å levere sikkerhetsoppdateringer. I disse tilfeller vil programvaren utgjøre en sikkerhetsrisiko for UiB sine maskiner. Programvareversjonen vil da bli utfaset og en må kjøpe ny lisens.
Etterhvert som en programvareversjon begynner å bli utdatert vil produsenten slutte å levere sikkerhetsoppdateringer. I disse tilfeller vil programvaren utgjøre en sikkerhetsrisiko for UiB sine maskiner. Programvareversjonen vil da bli utfaset og en må kjøpe ny lisens.





Sideversjonen fra 28. apr. 2015 kl. 11:26

Informasjon.gif Autoritativ informasjon! Denne siden inneholder informasjon som er autoritativ og vedlikeholdes av IT-avdelingen.



Crayon.jpg

Kontaktinfo: lisens@crayon.no tlf: 22 89 10 10

Leverandør av Adobe og Microsoft programvare er Crayon

Bestillingsrutine vil være som før via BaswarePM

Velg CRAYON AS-82(CRAYON AS-82) dersom du vil bestille adobeprodukter (Eks Photoshop, Acrobat Pro mm.)

Velg også Crayon (CRAYON AS-82) dersom du skal bestille Microsoftprodukt (Eks MS Visio, MS Project mm.)

Bare bestillere ved avdelingen kan bestille.

Klikk her for bestillingsveiledning (pdf-fil). Klikk her for OpenOffice-utgaven (odt-fil).


Adobe Creative Cloud

Adobe har gått over til ny type lisensiering en del av sine produkter. Før het produktserien Adobe® Creative Suite (CS) og baserte seg på at en kjøpte lisenser på et spesifikt produkt og versjon av produktet. Det nye opplegget for Adobe lisensiering heter Adobe Creative Cloud (CC) og er basert på at en betaler årlig leie så lenge en ønsker å bruke produktet. En kan da til enhver tid bruke siste versjon. Den dag en slutter å betale leie har en ikke lenger tilgang til produktet. (Det er ikke lenger mulig å kjøpe CS6 produkter, dvs lisenser som en eier for evig tid)


Lisensregler for Adobe Creative Cloud (CC) (leveres av Crayon)

Det finnes to typer lisenser for Creative Cloud: «Named user»-lisens og «per device»-lisens. For begge lisenstyper betales det årlig lisensavgift så lenge en ønsker å benytte lisensen. Videre kan disse lisensene bare brukes av UiB sine ansatte (evt studenter) så lenge en er ansatt ved UiB. En kan bare bruke lisensen/programmet i UiB sammenheng (ikke til kommersiell bruk).

Det er viktig at en bestiller riktig type lisens ut fra ønsket bruk. Se nærmere forklaring nedenfor:


«Named user»-lisens (kontor bruk)

  • «Named user»-lisens gjelder for navngitt bruker på inntil to pc-er. Bare denne navngitte brukeren har rett til å bruke lisensen.

En får tilgang via Adobe ID (pålogging). En vil få tilsendt invitasjon fra IT-avdelingen i etterkant. Andre som logger seg på en UiB-maskin med denne type lisens vil ikke kunne bruke programmet.


  • Når lisens er bestilt bør en opprette sak via https://bs.uib.no/ der en får frem hvem som skal ha lisensen og evt hvilken maskin den skal inn på. Få også med PM-nummeret fra bestillingen så snart dette nummeret er klart. På den måten vet IT-avdelingen hvem lisensen tilhører og til hvem invitasjonen skal sendes til.
  • Denne type lisens kan benyttes på inntil to maskiner. (Ved innlogging på en 3. maskin blir de to første deaktivert, så reaktiverer man igjen den som man har bruk for.) Lisens kan brukes på privat PC i UiB sammenheng (ikke til kommersiell bruk).


«Per device»-lisens (fellesPC-er)

(installasjonspakker er klar ennå)

  • Denne lisens benyttes for fellesPC-er eller andre PC-er der flere ønsker tilgang til programmet fra en og samme maskin (f.eks PC-saler).
  • Det er èn installasjon per lisens (Derfor er den litt billigere).
  • Denne lisens kan ikke brukes på private maskiner.


Typiske Adobe CC-produkter

Her er en liste over noen programmer der en ikke lenger kan kjøpe lisens, bare leie:

Creative Cloud for teams (komplett)

Photoshop CC

InDesign CC

Illustrator CC

Dreamweaver CCAdobe Premiere Pro CC

After Effects CC

Adobe Audition CC

InCopy CC

Flash Professional CC

Prelude CC

SpeedGrade CC

Edge Inspect CC

Edge Animate CC

Adobe Muse CC


Kjøpe-lisenser

For disse produkter kan en fremdeles kjøpe lisens (engangsavgift på en bestemt versjon) Acrobat Professional Photoshop Elements PHSP & PREM Elements Premiere Elements

Etterhvert som en programvareversjon begynner å bli utdatert vil produsenten slutte å levere sikkerhetsoppdateringer. I disse tilfeller vil programvaren utgjøre en sikkerhetsrisiko for UiB sine maskiner. Programvareversjonen vil da bli utfaset og en må kjøpe ny lisens.


Lisensregler Microsoftprogramvare i korte trekk:

Dette gjelder utdanningslisenser bestilt fra Crayon. I praksis gjelder dette MS Visio og MS Project fra Microsoft. Er en i tvil om hva som gjelder for en spesifikk programvarelisens, kan en kontakte Crayon så sant de er leverandør av denne programvarelisensen.


  • Maskinen med programvarelisensen skal være eid av Universitetet i Bergen (UiB).
  • Programvaren skal brukes til UiB relatert arbeid (Kan ikke brukes kommersielt. Kommersiell lisens er opp til 10 ganger dyrere)
  • En kan ha programmet på en tilleggsmaskin så sant det bare en og samme bruker som benytter programmet på begge maskiner. Det må være samme operativsystem på begge maskiner (Windows eller Mac). Programmet skal ikke brukes på begge maskiner samtidig. (MS Visual Studio kan bare installeres på en maskin per bruker med lisens.)
  • Når lisenser brukes på pc-saler, eller andre tilfeller der en pc har flere brukere, kan en IKKE installere programvaren på en tilleggsmaskin.
  • Når ansatte eller studenter slutter ved UiB har en IKKE lenger bruksrett for utdanningslisenser kjøpt inn av UiB. Andre innenfor UiB kan eventuelt overta lisensen.
  • Lisensene kan i utgangspunktet ikke oppgraderes. Skal en ha ny versjon må ny lisens kjøpes.
  • Etterhvert som en programvareversjon begynner å bli utdatert vil produsenten slutte å levere sikkerhetsoppdateringer. I disse tilfeller vil programvaren utgjøre en sikkerhetsrisiko for UiB sine maskiner. Programvareversjonen vil da bli utfaset og en må kjøpe ny lisens.